google-site-verification=8PXa2XQsrWOv1yvQkbA71RfkAM0-ZS-Mr-eoWswhC2U
Üyelik Girişi
Site Haritası
Psikoloji Eğitim 0533-3738123
Aile Terapist, Cinsel Terapist 0505-7675885

Çocuk Psikologları 0544-7243650

Çocuk Pedagogları 0544-7243650

Bireysel ve Aile Terapisti



Hipnozla Kilo Verin 0533 373 8123
İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
yukselkoksal10@gmail.com
BERTRAND RUSSELL’IN ‘MUTLU OLMA SANATI’ İSİMLİ KİTABINDAN ÇIKARILACAK 6 DERS
05/04/2019


Tarihin en büyük filozoflarından Bertrand Russell’ın aykırı kitaplarından ‘Mutlu Olma Sanatı’, ufkunuzu geliştirip bakış açınızı değiştirecek yaklaşımlar sergiliyor. İşte hayata karşı duruşunuzu sorgulamanıza neden olacak altı harika yaklaşım.

1) Mutluluk iş hayatında ve ilişkilerde dışa dönük bir tutum izlenerek elde edilir.  Ve sonra kişinin kendi içine dönmesiyle, endişe ve korkulara teslim olmasıyla kaybedilir.

Bertrand Russel mutluluğu içeride değil dışarıda arayın diyor. İçe dönük insanların dışa dönük olanlara göre problem çözme yetenekleri daha zayıf olduğu aşikar. Bu zayıflık kafanızı meşgul eden hayatınızı sürdürebilmenizi engelleyen baş etmenlerdendir. Kendi içine kapanmak yerine problemlerinden sıyrılabilmek için çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz ya da sorunlarınıza arkadaşlarınızla çözümler arayabilirsiniz.

Özellikle ikili ilişkiler de çiftler, ilişkinin ilk zamanları adeta yapışık ikizler gibi hareket etmenin iyi bir şey olduğunu düşünerek hareket etme meylindedirler. İş haricinde ki tüm vakitlerini birbirleri ile doldururlar. İlişkinin ilk zamanları içlerinde ki doymak bilmeyen sevme ve sevilme ihtiyacının doğal sonucudur belki de bu. Fakat zamanla birbirlerinin dışında bir şeyler yaparak mutlu olmanın nasıl bir şey olduğunu unuturlar. Ve kaçınılmaz olan zaman içinde gerçekleşir. Birbirlerini tüketmeye başladıklarının farkında olamazlar.

İçinizde ki keşfetme ve yenilenme duygunuzu muhafaza edin. Partneriniz olmadan yapılacak  aktivitelere ve arkadaşlarınıza zaman ayırın. Ruhunuzu farklı kaynaklardan da besleyin ki oradan aldığınız pozitif enerjiyi yine partnerinize ve ilişkinize akıtabilesiniz.

2) Bertrand Russel insanın başı derde girdiği zaman kendine sorunu çözmek için o an yapabileceği bir şey olup olmadığını sormasını öğütlüyor. Eğer varsa, yapın. Eğer yoksa bir şey bulana dek meseleyi bir kenara bırakın.

Kısacası boşa kürek çekmemek gerekiyor. Çoğumuz bir soruna takılı kaldığımız için günlük hayatımızdaki işleri aksatıyoruz. Bu da iş birikimine sebep olup bizi, her şeyi aynı anda yapmak zorunda bırakıyor. Yapmamız gerekenleri öncelik sırasına koyup aşama aşama ilerlemek en iyi yol gibi duruyor.

Pek çoğumuz ACİL yapılacakların kıskacı altında stres biriktiriyoruz. Bunun sebeplerinden birisi de ertelemelerimiz. Ve çoğu zaman geçmişin pişmanlıkları ve geleceğin kaygıları arasında sıkışmış durumdayız. Anda kalmayı ve önem-önceliklerimizi belirlemeyi öğrenmeliyiz artık. Kafamızı meşgul eden soruna Anda soru soralım. ‘’ Şuan seni çözebilir miyim? ‘’ Cevap ‘’ Hayır’’ ise o sorunu hemen derin dondurucuya yerleştirelim. Ne zamana kadar? Çözüm zamanı için gereken AN gelene kadar.

3) Hiçbir insanın gücü sınırsız olamayacağı için doyumsuz olanlar eninde sonunda aşamayacakları engellerle karşılaşacaklardır.

Doymak bilemeyen nefsimiz yüzünden kendimizi gereksiz zorluyoruz. Kanaatkarlık hayatımızın anahtar kelimelerinden birisi olması gerekirken arka sıralara ittiklerimizden biri oldu.

“Neden daha fazlası olmasın ?” sorusu bazen bizi ileriye taşırken bazen de elimizdekilerin kaybına sebep olmakta. Bu durumda mantık devreye giriyor. Atacağımız adımları iyice tartıp öyle atmalıyız.

 

İnsanın hedefleri olması onu daima ileriye taşır ve dinamik tutar. İstemeli, harekete geçmeli, başarmalı ve şükretmeliyiz. Kendimizi taktir etmeliyiz. Güzel ve faydalı işler yapmalı ve paylaşmayı da bilmeliyiz.

4) Dünyaya açılın, bir korsan olun, Borneo’da bir kral, Sovyet Rusya’da bir işçi olun; ilkel fiziki gereksinimlerin hemen hemen bütün enerjinizi yutacağı bir hayata başlayın.

İlkel fiziki gereksinimlere yemek, barınma ve ulaşım gibi örnekler verebiliriz. Kısacası hayatımızı idame ettirebilmek için gerekli olan her şey. Tabi tüm bunları yapabilmek için de belli bir para lazım. Hepimiz bu parayı kazanmak için çalışıyoruz. Çalışmayan, herhangi bir uğraşı bulunmayan insan, enerjisini atacak başka yerler arıyor. Bunu yaparken de telafisi güç olan hatalardan kaçınmakta zorlanıyor. İşte Bertrand Russell bundan bahsediyor: Fazla enerjimizi ilgi alanlarımız olsun, işimiz olsun çeşitli alanlara yaymalıyız.

Bir bütünün parçası olduğunu unutmadan yaşamalı ve yaşam enerjimizi yine yaşamda ki amacımıza akıtmalıyız. Yaşarken yaşatmak hedefi insanı ve insanlığı çoğaltacaktır. İlkel fiziki ihtiyaçlarımızın ötesinde bir varlık olmanın ötesine geçmek enerjimizi çoğaltacaktır.

5) Asıl sorun, hayatı bir rekabet, hem de yarışmayı kazananın saygıyı da kazanacağı bir rekabet olarak gören bir felsefenin benimsenmiş olmasından ileri gelmektedir.

Kendisini sürekli birileriyle kıyaslayan kişiler hiçbir zaman mutluluğa erişemez. Hayattaki en büyük rakibimiz kendimiz olmalıyız. Her zaman nasıl daha ileriye gidebiliriz diye düşünmeli ve bunun yolunu aramalıyız. Saygıyı hak eden işini dürüst ve düzgün yapanlardır, her zaman en iyiler değildir.

Bütünün hayrına çalış ve kendini her gün ileriye taşı. Kendi için yaşayan insan, kendini diğerleri ile kıyaslama psikolojisinden kurtulamaz. Bu kıyas hırs ve haset enerjisi açığa çıkartacağından, başarısı bile kişiyi mutlu etmeyecektir.

6) Güç ya da endişe verici bir karar alınması gerektiğinde olanca aklınızı o iş üstünde toplayıp kararlarınızı verin, karar verdikten sonra da, yeni bir gerçekle karşılaşmadıkça o kararı yeniden gözden geçirmeye kalkışmayın. Kararsızlık kadar yorucu ve yararsız bir şey yoktur.

Karar sürecinde eldeki verilerin değerlendirilip öyle ya da böyle en mantıklısında karar kılınması gerekir. Hepimiz sıfır zararla işin içinden çıkmaya çabalarız ama bazen hayat kartları kapalı oynar. Bu gibi durumlarda analiz yeteneğimizle en doğruya yönelip bir sonraki aşamaya geçmek en sağlıklısı olacaktır. Eğer sonrasında karşımıza daha iyi bir fırsat çıkarsa meseleyi tekrar masaya yatırabiliriz.

Karar vermek, zor durum ile aranıza boşluk oluşturmaktır. Bak evrene, her iki şeyin arasında bir boşluk var. Kelimelerinin arasında da boşluk var. Boşluk olmasa iki kelimeyi birbirinden ayırabilir miydik? Anlayabilir miydik? Karar verdiğin anda,  zor süreç ile aranda boşluk oluşacak. Ve bu da yeni alanların (olasılıkların) oluşmasına hizmet edecektir. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir dememişler boşuna.

Tüm bildiklerine rağmen daha mutlu, başarılı ve doyumlu bir hayat için profesyonel destek alabilir ve kendi farkındalığına bir yolculuğa çıkabilirsin. Ve hatırla ki mutluluk, sonda değil, yürünecek yoldadır. Sonuçta değil süreçtedir. Kendin OL, dengeye GEL…

CEOtudent’ te teşekkürler.

Yüksel Köksal

Sosyolog & Aile Danışmanı & Kişisel Gelişim Profesyoneli

Whatsapp destek ve randevu hattı:  0535 433 66 20

Mylife Danışmanlık: 0544 724 36 50

 



1641 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ANNELİK VE CİNSELLİK İKİLEMİNDE YANLIŞ BİLİNEN KONULAR - 31/03/2019
GEBELİK VE CİNSEL YAŞAM
CİNSELLİK KADINLARIN ANLAM DÜNYALARINDA FARKLI BİR KÖŞEYE OTURUR - 29/03/2019
Modern toplumlarda kadınlar için cinselliğin anlamı da farklıdır.
Bir Psikologun Yazdığı Mektuptan İlişkiler Üzerine 16 Kıymetli Tavsiye - 22/03/2019
Psikolog Gerald Rogers zor bir boşanma geçirdikten sonra Facebook arkadaşları ve takipçileri için bir açık mektup yazmış.
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? - 17/03/2019
Akran Zorbalığı Konusunda Edinmeniz Gereken Temel Bilgiler
Çocuklarda ki Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları Nelerdir? - 17/03/2019
İnsanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen sosyal fobi nedir?
ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ VE KURTULMA ÖNERİLERİ - 08/03/2019
Toplumda çok fazla önemsenmiyor ama özgüven eksikliği çocuk yaşlarda başlayıp yetişkin dönemde; depresyon ve sosyal fobi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
BİLİNÇALTI NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR ? BİLİNÇALTIMIZI PROGRAMLAYARAK YAPABİLECEĞİMİZ İNANILMAZ ŞEYLER - 01/03/2019
Bilinçaltı Nedir?
Pedagojide güvenli bağlanma nedir? - 22/02/2019
Çocukların kimliklerini oluşturabilmesi, benliklerini tanıyabilmesi ve karakterini zarara uğratacak tehlikelerden korunabilmesi için en önemli yapı güvenli bağlanma köprüsüdür.
DUYGUSAL VE FİZİKSEL İHTİYAÇLARIMIZ İLİŞKİLERİMİZİ NASIL ETKİLER? - 08/02/2019
İhtiyaçlarımız bizi motive eder, yönlendirir ve harekete geçirir. Var olan enerjimizi ihtiyaçlarımızı tatmin etmek için harcarız.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam151
Toplam Ziyaret212568
Köşe Yazıları
Aile Çift Danışmanı Psikolog Pedagog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Aile Evlilik Çift Terapisti Fulya Güner 05333738123
OKB’nin Nedenleri..

aile ve çift danışmanı sinem sayışman05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
İNATÇI ÇOCUKLA BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Dr. Ekrem Çulfa Aldatılan Kadın Erkek Danışma Hattı 0544-7243650
Bir Erkek Hangi Psikolojik Sebeplerle Eşini Aldatır?

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

Filiz Gülgör
- HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR -

istanbul Psikolojik Danışman Ahmet Töremen 0533 373 81 23
Problemin tanımlanması mı çözülmesi mi ?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
BERTRAND RUSSELL’IN ‘MUTLU OLMA SANATI’ İSİMLİ KİTABINDAN ÇIKARILACAK 6 DERS

istanbul yaşam koçu 05321583555
KADİR ABİ

istanbul Yaşam Koçu Öğrenci Koçu Ayşim Çulfa 0505 767 5885
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

Kişisel gelişim testleri 05057675885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Çocuk Ergen Psikoloğu Çocuk Psikoloji Randevu Telefonu
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psikolojik Destek 0532 158 35 55
5 Yaş Çocuğu

Psk. Dnş. İnci Aydın5074410883 çocuk ve evlilik danışmanı
AİLE VE EVLİLİK DANIŞMANLIĞI

Sanal Aldatma Danışma Hattı 0505-7675885
SOSYAL MEDYADA VEYA İNTERNET ORTAMINDA SANAL ALDATMA ARTIYOR MU?

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven istanbul 0505 767 5885 whatsapp
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS-0533 373 8123
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS 0533 373 8123
Hamilelik Mükemmeldir

YAŞAM KOÇU ÖĞRENCİ KOÇU SİNAN SEYFİ YETKİNER
İSTİFÇİLİK BOZUKLUĞU

Uzman Klinik Psikologlara Danışın

Bayan Psikologlardan Randevu Alın 0216-3476003
Bağımlılıklarınızdan Kurtulun 0505-7675885

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Saat
Çocuk Ergen Bireysel ve Aile Terapisti
Çocuk Ergen Bireysel ve Aile Psikologu